Banan/daim cupcakes

Tyrkiske fyldte vinblade (sarma)

IMG_9851

Hej derude!
Idag har jeg valgt at dele min livret med jer. Jeg har siden jeg var helt lille være helt vild når min mor lavede de her vinblade til mig. Måske er det fordi vi ikke fik dem så tit (de tager lidt tid at lave), eller også så er det bare fordi de er helt igennem geniale (nej jeg overdriver ikke, de er bogstavlig talt geniale).
Jeg ved ikke hvor mange af jer der har hørt om dem før – hvis man kender mig personligt, så har du i hvert fald hørt om dem (lidt for mange gange måske). MEN hvis du synes det lyder helt vildt mærkeligt og ulækkert så har jeg kun en ting at sige – You know nothing Jon Snow….. Man har ikke levet før man har smagt vinblade/sarma.
Så prøv lige at kaste dig ud i det, det værste der kan ske er at du bliver nødt til at bestille en pizza hvis ikke du kan lide det, og hvem leder ikke konstant efter gode undskyldninger for at købe pizza (eller er det bare mig)?

Vinbladene kan købes i enhver Bazar/mellemøstlig inspireret delikatesse butikker.

6 personer

  • 1 glas vinblade
  • 200 g hakket oksekød
  • 1 løg (rives på et rivejern)
  • 2 spsk olie
  • 1,5 tsk tomatpure
  • 1,5 tsk paprika
  • 1/4 tsk sort peber
  • 1 dl grødris

Start med at skylle vinbladene og pres al væden ud af dem.
I en skål blandes kød, ris, tomatpure, peber, paprika, olie og grødris.

Se med her skridt for skridt, hvordan du ruller bladene.

IMG_9822
Lig bladet på en spækbræt med den ‘ru’ side opad. Lig lidt fyld på midten af bladet, og pres det ud til en lille pølse.

IMG_9823
Lig de to øverste sider ned over fyldet.

IMG_9824
H
erefter foldes de to andre sider henover
IMG_9825
H
erefter begynder man at rulle.
Hold pres på midten hele tiden, så sørger du for at den bliver tynd og stram.

Denne proces fortsættes så indtil der ikke er flere blade tilbage. Be patient, du skal nok blive færdig (måske ikke på en halv time, men på et tidspunkt).
IMG_9829

Når du er færdig med at rulle, hældes der ca. en spsk olie i bunden af en gryde, og bunden dækkes med de blade du ikke har brugt.
Dette skal gøres for at rullerne ikke brænder på når de bliver kogt.
IMG_9831
Herefter ligges de rullede blade tæt i gryden

IMG_9836

Lig en tallerken ovenpå rullerne (eller andet der kan holde presset på dem).
Hæld ca 2 dl kogende vand henover og lad dem koge ved middel varme i 30-45 minutter.
Tilsæt mere vand hvis al vandet er fordampet, men rullerne ikke er færdige.
Vinbladene er færdige når risene er kogt.

IMG_9852

 

Sarmaerne nydes varme, med lidt yoghurt natural (pres gerne et fed hvidløg og lidt salt ned i yoghurten) og en lækker salat.
Velbekommen!

   

2 kommentarer

  • Selin

    Jeg vil råde dig til at lave dem samme dag de skal spises, da de er bedst varme.
    Men de kan sagtens holde sig i køleskabet i 2-3 dage, hvis de lige får en tur i mikroovnen eller panden inden. 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maria

    Hvor længe kan de mon holde sig i køleskabet? Hvis jeg laver dem fredag, tror du så de ville kunne spises mandag også? 🙂

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Banan/daim cupcakes