Happy Halloween!

Fra det tyrkiske køkken: Manti

IMG_1079

Så er vi i det tyrkiske køkken igen. Jeg har en forkærlighed for tyrkisk mad. Jeg elsker hvordan alle smage springer i munden på en og at det altid skal være lidt stærkt. Med det sagt, så vil jeg gerne også lige understrege at jeg på ingen måde bryder mig og nogen form for søde sager fra Tyrkiet. Den bedste måde for mig at holde mig fra sukkerholdige ting er at tage til Tyrkiet – men så kompenserer jeg så også for det ved at spise al den lækre mad.
Anyway, denne her ret, som hedder manti, er en som vi sjældent fik derhjemme, hvilket gjorde at når vi så endelig fik den så reddede det automatisk min dag.
Grunden til at min mor ikke gad at lave den så tit, er at det er noget pillearbejde og det tager lang tid.
Jeg har altid hjulpet min mor med at lave manti da jeg boede hjemme, men jeg har aldrig selv lavet det hele fra start til slut, så jeg var faktisk rigtig nervøs inden jeg begyndte, og selvom det aldrig bliver lige så godt som mors mad, så er jeg vældig tilfreds med resultatet.
Manti er små dejpakker fyldt med en oksekødsblanding. De koges ligesom fyldte pastaer, og serveres med yoghurt og en lille ’smør-sovs’ med paprika.
Jeg ved godt I sikkert synes det virker mærkeligt, og det måske ikke er noget man gider at kaste sig ud i når man ikke engang er sikker på at man kan lide det, men jeg kan love dig – hvis du kan lide fyldte pastaer, og lækker comfort food, så skal du give manti en chance.

IMG_1085

Dette giver to store portioner.

Dejen:

  • 190 g hvedemel
  • 1 æg
  • ½ spsk salt
  • 0,6 dl vand

 

Bland alle ingredienserne i en skål til dejen er fast.
Form den til en bold og lad den hvile tildækket i 20 minutter.

IMG_1026

Fyldet:

  • 125 g hakket oksekød
  • ½ løg
  • 1/4 tsk sort peber
  • 1 tsk paprika
  • ½ tsk salt
  • 1 lille fed hvidløg
  • ½ tsk tomatpure

 

Pil løget og riv det på et rivejern, samt hvidløget.
Bland alle ingredienserne i en skål og lig skålen til side.

Lig dejen ud på et meldrysset bord.
Dejen, deles i to bolde. Rul hver sin bold ud indtil den er så tynd som muligt (uden den går i stykker). Dejen er meget elastisk, så der skal lidt tid og kræfter til for at få den tynd.

IMG_1027

Når dejen er rullet ud skæres den i lange strimler på langs, og dernæst på tværs, så man ender med så kvadrater, som fyldet skal ligges på.

IMG_1032

Hernæst ligges der en smule fyld i hver firkant. Pas på med at putte for meget fyld i, da de er svære at lukke hvis de er for fyldte.

IMG_1036

Nu kommer vi til den lidt mere tidskrævende del – nemlig at lukke dem.
Det du gør er at tage en firkant, samler de to modstående hjørner og klemmer dem sammen. Hernæst lader du dem ‘mødes’ i midten, og klemmer til så det ligner en lille pakke.

IMG_1046

De skulle allesammen gerne ende med at se sådanne ud

IMG_1052

Når de allesammen er lukket godt, ligges de på en bageplade beklædt med lidt meldrysset bagepapir.
De bages i ovnen ved 180 grader i 5 minutter.

Imens de er i ovnen, kan du sætte noget letsaltet vand til kogning i en gryde.
Når manti’erne har været i ovnen i 5 minutter, hældes de ned i gryden med det kogende vand.
Lad dem koge i 10-15 minutter (jeg gav mine 12 minutter). De skal være bløde, ligesom helt almindelig fyldte pastaer.

Imens gøres yoghurten og ’sovsen’ klar.
Bland lidt yoghurt natural med et presset fed hvidløg og smag til med salt.
Til sovsen (som ikke rigtig er en sovs), smeltes der 1 spsk smør i en pande. Når smøret begynder at boble og der kommer lidt ’skum’ tilsættes der 1 tsk paprika. Rør rundt og sæt panden til side.

Dræn nu mantierne, hæld lidt yoghurt over, samt en lille smule ’sovs’ og drys med chiliflager – mhmmm.

Velbekommen!

 

   

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Happy Halloween!